Acasă Intern Raluca Prună dă lecții de Justiţie

Raluca Prună dă lecții de Justiţie

Fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, transmite, referitor la anunţul ministrului Justiţiei privind adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru revizuirea sentinţelor date pe baza Protocoalelor secrete între SRI și instituții ale Justiției, că acestea ar trebuie declarate ilegale printr-o decizie a unei instanţe, nu prin ordonanţă de urgenţă.

În conformitate cu logica doamnei Raluca Prună, persoanele condamnate pe baza unor Protocoale secrete – care încalcă flagrant Constituția României și drepturile fundamentale ale omului, trebuie să rămână condamnate. Eventual, să aștepte decizia unei instanțe de judecată care să anuleze Protocoalele, adică vreo 10 ani, cât durează un proces în România, după care ar urma cererea de reviziure, alți ani prin instanță, iar dacă se aprobă reviziurea se reia judecata pe fond.  Estimăm că un astfel de demers ar dura, cel puțin, 15 de ani. 

„Norma de procedură penală, chiar dacă ar fi mai favorabilă, nu retroactivează. Adică, o condamnare întemeiată pe o interceptare care la momentul pronunţării era o probă legal obţinută, nu poate fi răsturnată ulterior. O politică penală care pune in discuţie primul punct devine una a bunului plac, lipsită de predictibilitate, care aruncă in aer principiul autoritătţi de lucru judecat. Protocoalele trebuie declarate ilegale printr-o decizie a unei instanţe, nu prin OUG. Şi ar fi bine ca părţile interesate să procedeze la un astfel de demers. Până când o hotărâre judecătorească nu se pronunţă în sensul că un protocol depăşeşte limitele legii /adaugă la lege, fiind aşadar ‘ilegal’ , operăm cu prezumţia de legalitate”, a scris, pe Facebook, Raluca Prună

Fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, în timpul mandatului său în Guvernul tehnocrat Cioloș, a modificat Codul Penal prin ordonanţă de urgenţă.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei,  a anunţat miercuri seară că-i va propune premierului adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru revizuirea sentinţelor date pe baza protocoalelor sau interceptărilor ilegale, precizând că va face această propunere într-un timp scurt, „după terminarea concediilor”.

„(Ordonanţa va dispune -n.r.) posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea faptului că hotărârea a fost pe protocol sau pe interceptare nelegală să se apropie de dosar, să ceară unui judecător să verifice dacă hotărârea lui a fost pronunţată pe baza celor două elemente, judecător care să spună da, îi admite şi trimite cauza la rejudecare, judecător care să spună nu, nu e vorba de interceptări nelegale, de protocoale, se respinge. Deciziile Curţii Constituţionale fac această definiţie, această clasificare (- a ceea ce înseamnă interceptări nelegale -n.r.). Interceptări făcute de SRI şi folosite de procurorul de drept comun, fapte care nu au legătură cu securitatea, siguranţa naţională şi folosite în fapte de drept comun”, a declarat, miercuri seară, Tudorel Toader, la Antena 3.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…