Acasă Intern Senat: Codul penal modificat de Comisia Iordache intră azi la vot

Senat: Codul penal modificat de Comisia Iordache intră azi la vot

Codul Penal, modificat de Comisia specială pentru legislaţie, ar urma să fie votat astăzi în plenul Senatului. Reprezentanţii Puterii şi-au propus ca până la sfârşitul săptămânii, proiectul să treacă şi de Camera Deputaţilor.

Deşi Florin Iordache susţine că redefinirea abuzului în serviciu nu a fost o miză pentru PSD şi ALDE, cele mai multe discuţii din comisie s-au purtat în jurul acestei teme. În noua sa variantă, infracţiunea s-ar aplica doar celor care comit fapte în interesul propriu sau al rudelor. Pragul prejudiciul a fost stabilit la nivelul salariului minim pe economie: 1.900 de lei. Nu este însă singura modificare adusă Codului penal.

După dezbateri aprinse, întinse de-a lungul mai multor ore, comisia specială condusă de fostul ministru al justiției Florin Iordache a aprobat modificarea definiției abuzului în serviciu, în forma propusă de ministerul condus de Tudorel Toader.

Propunerea a sosit de la MJ asumată, în numele ministrului, de unul dintre Secretarii de stat. Amendamentul introduce un prag pentru incriminarea abuzului egal cu salariul minim pe economie, dar și condiția ca încălcarea legii de către un funcționar plătit din bani publici să aducă un avantaj financiar rudelor până la gradul al doilea.

De asemenea, comisia specială a eliminat din sfera infracţiunii de abuz în serviciu elaborarea, emiterea sau aprobarea actelor normative de către Parlament şi Guvern, iar articolul 298 din Codul penal privind neglijenţa în serviciu a fost abrogat.

Totodată, comisia a decis modificarea definiţiei din Codul penal a grupului infracţional organizat, în sensul că nu constituie grup infracţional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracţiuni şi fără a avea o continuitate.

Raportul Comisiei Iordache va ajunge la Senat astăzi și ar putea ajunge în Camera Deputaților, forul decizional, până la finalul acestei săptămâni.

Peste 4.700 de dosare vor fi închise în cazul în care vor intra în vigoare modificările Codurilor penale, declara, în urmă cu o săptămână, și procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…