Acasă Extern Siria: Locuitorii fug de bombardamentele din Ghouta

Siria: Locuitorii fug de bombardamentele din Ghouta

Mai mult de 600 de persoane au fost ucise în ultima săptămână în Ghouta de Est. Locuitorii fug din zona aflată sub controlul rebelilor deoarece situația este descrisă ca fiind „mai mult decât critică”.

Armata siriană face o presiune din ce în ce mai puternică pe mai multe fronturi, pentru a încerca să reia enclava Ghouta de est, situată  în estul capitalei Damasc.

 

Forțele guvernamentale au preluat 10% din zonă, spune Observatorul din Siria pentru Drepturilor Omului.

Un convoi cu ajutoare ONU planificat pentru duminică nu a reușit să intre în enclavă.

ONU a declarat că nu a reușit să obțină permisiunea oficialilor sirieni pentru 40 de camioane care transportau provizii umanitare pentru orașul-cheie Douma.

„În loc de o încetare a focului, foarte necesară, continuăm să vedem mai multe lupte, mai multe decese și rapoarte mai îngrijorătoare despre faptul că nu există alimente și spitalele sunt bombardate”, a declarat coordonatorul umanitar regional al ONU, Panos Moumtzis.

„Această pedeapsă colectivă a civililor este pur și simplu inacceptabilă.”

Aproximativ 393.000 de oameni sunt prinși în enclava asediată.

Nici un armistițiu zilnic de cinci ore ordonat de ruși – principalii susținători ai Siriei – nici o încetare a focului la nivel național cerută de Consiliul de Securitate al ONU nu au dus la un ajutor umanitar pentru enclava Ghouta de Est.

Sursele de opoziție și jurnaliștii de la fața locului vorbesc despre sute de oameni care au fugit de bombardamentul din Beit Sawa, un centru cu populație densă,  situat pe marginea estică a Ghoutei de Est – o regiune considerabilă care cuprinde și orașe și terenuri agricole.

Locuitorii, mulți dintre ei femei și copii, s-au declarat că au fugit pentru a căuta un adăpost. Luptele între forțele guvernamentale și Jaish al-Islam, unul dintre cele trei grupuri rebele principale, s-au intensificat în Beit Sawa.

Mai multe rapoarte sugerează că forțele guvernamentale încearcă să împartă regiunea în două.

Mass-media de stat siriană a relatat astăzi că forțele guvernamentale au avansat pe mai multe fronturi din jurul Ghoutei de Est, iar emisiunile naționale de televiziune au transmis în direct imagini din zonele reluate de armata Siriei.

Armata a fost acuzată că a rănit civili, dar spune că încearcă să elibereze regiunea, una dintre cele mai importante cetăți ocupate de ceea ce ei consideră teroriști.

Luptele începute pe 18 februarie au lăsat în Ghouta de Est peste 600 de morți, dintre care mulți copii.

 

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…