Acasă Economie SUA dă lovitura pe piața producției de petrol

SUA dă lovitura pe piața producției de petrol

Administrația Trump prognozează că producția de petrol a SUA va ajunge la 11 milioane de barili pe zi până la sfârșitul anului 2019, un nivel care ar rivaliza cu Rusia, producătorul numărul unu mondial.

Producția de hidrocarburi din șisturi este gata sa împingă producția de petrol din SUA la peste 10 milioane de barili pe zi, depășind recordul din 1970. Această performanță era greu de imaginat în urmă cu un deceniu. Acest nou record este așteptat în câteva zile.

Impactul economic și politic al producției americane de petrol este uluitor. Producția de petrol a redus importurile SUA cu o cincime în ultimul un deceniu, oferind locuri de muncă cu venituri mari în comunitățile rurale și scăzând prețurile de consum pentru benzina cu 37% față de vârful din 2008.

Temerile legate de lipsa de petrol care a cuprins țara în anii 1970, în timpul crizei petrolului, au fost înlocuite de o politică prezidențială de „dominare energetică globală”.

”Această politică a avut un impact incredibil de pozitiv asupra economiei americane, asupra forței de muncă și chiar a amprentei reduse de carbon” gazul natural a înlocuit cărbunele la centralele electrice, a declarat John England, șeful Departamentului de consultanță al companiei Deloitte în domeniul energiei și resurselor din SUA.

Exporturile americane de energie concurează acum cu petrolul din Orientul Mijlociu pentru cumpărători din Asia. Volumul zilnic de tranzacționare a contractelor futures pe petrol din SUA s-a dublat în ultimul deceniu, în medie cu peste 1,2 miliarde de barili pe zi în 2017, potrivit operatorului de schimb CME Group.

Valoarea de referință a prețului petrolului din S.U.A., Crude Intermediar West Texas, este acum monitorizată îndeaproape în întreaga lume de clienții străini care cumpără benzină și motorină din SUA.

Rămâne întrebarea pentru o dezbatere deschisă, dacă sectorul șisturilor poate continua în acest ritm Creșterea rapidă a producției și previziunile de expansiune ale sectorului sunt optimiste.

Costurile de muncă și de servicii contractate au crescut, recent, brusc în cele mai active câmpuri petroliere; prețurile terenurilor forate au crescut; iar unii finanțatori de șisturi cheamă producătorii să se concentreze pe îmbunătățirea randamentelor pe termen scurt, nu pe extinderea forajului.

Producătorii din SUA. au depășit cu mult așteptările și au depășit provocările serioase, inclusiv eforturile recente ale Organizației țărilor exportatoare de petrol (OPEC) de a da o lovitură firmele de șisturi prin inundarea piețelor globale cu petrol.

Cartelul națiunilor producătoare de petrol s-a împotmolit în noiembrie 2016 și a pus în aplicare reducerea producție, în contextul presiunii exercitate de proprii membri asupra reducerii prețului, care a coborât la mai puțin de 27 de dolari la începutul anului 2016, de la peste 100 de dolari pe baril în 2014.

Producătorii de șisturi au câștigat războiul prețurilor prin reducerea agresivă a costurilor și folosirea tehnologiilor avansate pentru foraj. Petrolul se tranzacționează acum la peste 64 de dolari pe baril, suficient pentru mulți producători din SUA ca să finanțeze foraje extinse și pentru a împărți  dividende la acționari.

Eexportul petrolului din SUA

Lupta cu OPEC  a impulsionat investițiile americane pentru producerea petrolului de șist. Forajele mai rapide și metodele de fracturare mai bune au ajutat firmele din SUA să producă suficient petrol pentru a abroga interdicția privind exporturile. La sfârșitul anului 2015, Congresul a anulat interdicția de a exporta petrol american, pe care a impus-o după embargoul OPEC din 1973.

Statele Unite exportă acum până la 1,7 milioane de barili de țiței pe zi, iar anul acesta va avea capacitatea de a exporta 3,8 miliarde metri cubi de gaze naturale, pe zi. Terminalele concepute pentru importul de gaze naturale lichefiate au fost revizuite pentru a permite exporturile.

Cererea de export, împreună cu creșterea producției în locații îndepărtate, cum ar fi West Texas și North Dakota, a dus la un boom în construcția de conducte din S.U.A. Firmele, inclusiv Kinder Morgan și Enterprise Products Partners, au adăugat 26.000 de mile de conducte în cei cinci ani, între 2012 și 2016, potrivit Administrației pentru Siguranța Sondelor și a Materialelor Periculoase. Mai multe proiecte de conducte de mai multe miliarde de dolari se află în lucru.

„Continuăm să  căutăm îmbunătățiri” în viteza și eficiența de foraj, a declarat Mathias Schlecht, vicepreședinte al Baker Hughes, compania de servicii petroliere a General Electric Co.

Noi puțuri pot fi forate în doar o săptămână, a spus el. Acum câțiva ani, putea dura până la o lună.

Avantajul tehnologiilor avansate

Următoarea fază a creșterii producției de șisturi depinde de tehnicile de extracție a cât mai mult țiței din fiecare puț. Folosind inteligența artificială și operatorii de la distanță pentru a profita la maxim de echipamente și ingineri instruiți, companiile pun acum senzori pe burghie pentru a accesa mai precis depozitele de petrol.

Pe măsură ce investițiile extinse împing producătorii să adauge noi puțuri în regiunile mai puțin productive, tehnologia va contribui la creșterea profitabilității acestora, a declarat Kate Richard, director executiv al Warwick Energy Group, care deține mai mult de 5.000 de puțuri din SUA.

Se estimează că veniturile din serviciile americane de fracturare vor crește cu 20% în acest an, apropiindu-se de un record de 29 miliarde de dolari stabilit în 2014, potrivit companiei de cercetare din domeniul petrolului Spears & Associates.

Îmbogățire rapidă

Revoluția de șisturi a revoluționat ierarhia tradițională a industriei, făcând miliardari peste noapte,  cum sunt Harold Hamm, care a fondat Continental Resources și tânărul Aubrey McClendon de la Chesapeake Energy.

Firmele de petrol din S.U.A., Exxon Mobil și Chevron, s-au concentrat asupra câmpurilor petrolifere din străinătate, lăsând firmele mai mici să dezvolte extracția de șisturi îb SUA. Acum se întorc, cumpără companii de șisturi, terenuri și investesc mai mult acasă decât în străinătate.

Anul trecut, Exxon a fost de acord să plătească  6,6 miliarde de dolari pentru terenurile din bazinul Permian, epicentrul șisturilor din S.U.A. Chevron în acest an intenționează să cheltuiască 4.3 miliarde de dolari pentru dezvoltarea șisturilor.

Învestițiile majore conduc la creșterea costurilor forței de muncă și a terenurilor forate în regiune, la creștere salariilor și la bogăției în zonele rurale.

În centrul industriei de șisturi din Midland, Texas, șomajul a scăzut la 2,6%, a declarat Willie Taylor, director executiv al Consiliului de Dezvoltare a Forței de Muncă din Permia, un grup care ajută firmele să găsească personal.

Companiile oferă acum bonusuri la semnarea contractului pentru a atrage muncitori în West Texas. O companie petrolieră aduce săptămânal cu avionul muncitorii din Huston la Midland pentru a acoperi necesarul de forță de muncă, a spus Taylor.

„A fost o piață a angajatorilor”, a spus el. „Acum este mai mult o piață a căutătorilor de muncitori pentru a acoperi necesarul forței de muncă”.

 

5/5 - (13 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…