Acasă Extern Tillerson vede discuții dure cu Turcia

Tillerson vede discuții dure cu Turcia

Secretarul american  Rex Tillerson va începe, săptămâna viitoare, un turneu în Orientul Mijociu pentru a se întâlni cu liderii din cinci state, incusiv din Turcia, pentru a îndemna la oprirea ofensivei în nordul Siriei.

Rex Tillerson va călători în perioada 11-16 februarie  în Iordania, Turcia, Liban, Egipt și Kuweit unde va avea discuții dificile la fiecare oprire, a spus oficialul american într-un briefing de presă.

Liderii iordanieni sunt supărați că Statele Unite au recunoscut Ierusalimul drept capitală Israelului și au suspendat un ajutor pentru palestinieni.

În Kuwait, Tillerson va participa la o conferință de reconstrucție a Irakului, la care Washingtonul nu intenționează să contribuie cu niciun ban. Totuși, el speră să facă progrese pentru a încheia o dispută între Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

În iunie 2017, Kuwait, Arabia Saudită, Bahrain și Egipt au acuzat pe Qatar că sprijină terorismul și Iranul în arhipelag și au întrerupt legăturile de călătorie și comerțul acesta. Doha a negat acuzațiile și a declarat că este o încearcare de reducere a suveranității sale.

Turcia, un aliat al S.U.A., a lansat o operațiune militară aeriană și terestră în regiunea Afrin din nordul Siriei, care vizează miliția kurdă YPG, în ciuda obiecțiilor din partea SUA.

Statele Unite și Turcia sunt aliați în Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Cu toate acestea, ei au interese divergente în războiul civil din Sirian. Washingtonul se concentrează pe înfrângerea statului islamic și a Ankarei dornică să împiedice kurzii sirieni să câștige autonomie și să-i alimenteze pe insurgenții kurzi de pe teritoriul turc.

„Îi îndemnăm să arate reținere în operațiunile lor din Afrin și să-și restrângerea operațiunile de-a lungul  graniței din nordul Siriei”, a declarat oficialul american. „Aceasta va fi o conversație dificilă.”

Vorbind despre relațiile dintre SUA și Turcia, a adăugat: „Uite, e greu. Retorica este fierbinte. Turcii sunt furioși si este un moment dificil de facut afaceri, dar credem că există înca unele interese comune fundamentale „.

Problemlele dure din regiune

Pe 21 ianuarie, regele Abdullah al Iordaniei a declarat vicepreședintelui american Mike Pence că Washingtonul trebuie să reconstruiască „încrederea” într-o soluție pentru două state Israel și Palestina, după ce președintele Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Aprobarea de către Donald Trump a pretenției Israelului față de Ierusalim ca fiind capitala lor a atras condamnarea liderilor arabi și a criticilor din întreaga lume. De asemenea, a rupt decenii de politică SUA privind statutul orașului care va fi decis în negocierile israeliano-palestiniene.

Vorbind despre călătorie în general, oficialul american a spus: „Acestea sunt probleme foarte dificile și vor fi discuții dificile.

„Aceștia sunt unii dintre cei mai apropiați parteneri, dar și parteneri cu care ne confruntăm cu unele dintre cele mai dificile probleme pe care le întâmpinăm în regiune, fie că este vorba de terorism, fie că este vorba de asistența SUA în viitor, fie că este vorba despre înfrângerea finală a ISIS ” , a spus Rex Tilleson.

 

5/5 - (14 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…