Acasă Extern Vizită fără precedent: Prințul saudit la Catedrala coptă din Cairo

Vizită fără precedent: Prințul saudit la Catedrala coptă din Cairo

Printul Mohammed bin Salman din Arabia Saudită s-a întâlnit luni cu Papa Tawadros al II-lea la cea mai mare catedrală coptă din Cairo. Evenimentul reprezintă o vizită fără precedent a unui oficial din regatul musulman conservator.

Vizita a făcut parte dintr-o ședere de trei zile în Egipt a prințului Mohammed, fiind prima vizită oficială în străinătate de la numirea ca prinț moștenitor al regatului saudit.

Cairo și Riadul și-au întărit legăturile în ultimii ani, iar  Egiptul a primit ajutoare de miliarde de dolari de la aliatul său arab din Golf.

Duminică, cele două țări au înființat un fond comun de 10 miliarde de dolari pentru a proiecta și dezvolta un mega-oraș.

Luni, printul Mohammed și Papa Tawadros au mers împreună prin Catedrala Sf. Marcu.

Arabia Saudită încearcă să-și șteargă reputația de exportator mondial al extremismului conservator despre care criticii spun că a inspirat militanții islamici din întreaga lume. Promovarea unei forme mai moderate a islamului este una dintre cele mai ambițioase promisiuni făcute de prințul Mohammed în cadrul planurilor de transformare a Arabiei Saudite și de reducerea dependenței de petrol.

Egiptul a suferit în ultimii ani de pe urma violenței islamiste, inclusiv bisercile creștine fiind atacate de grupuri islamice ultraviolente. O bombă amplasată lângă catedrala Sf. Marcu a ucis cel puțin 25 de persoane în decembrie 2016.

Vizita lui prințului Mohammed vine în sprijinul aliatului său, președintele Abdel Fattah al-Sisi, care se candidează pentru un nou mandat la șefia țării.

Egiptul s-a alăturat Arabiei Saudite într-o serie de probleme de politică externă, inclusiv un boicot diplomatic și comercial față de Qatar și în sprijinirea forțelor care luptă în Yemen cu militanții houthi, susținuți de Iran.

5/5 - (14 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Denisa ORBAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Noua tulpină de COVID se transmite mai ușor și are un grad de mortalitate crescut

Premierul Boris Johnson a atenționat vineri seara că noua tulpină a COVID-19  este mult ma…