Acasă Intern Zegrean: ”Toni Greblă este o victimă a sistemului”

Zegrean: ”Toni Greblă este o victimă a sistemului”

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, a declarat, vineri, că Toni Greblă, care a fost obligat să demisioneze de la CCR, este „o victimă a sistemului” şi toţi judecătorii Curţii bănuiau că este nevinovat. Zegrean îi recomandă fostului judecător CCR să se îndrepte împotriva statului român şi să ceară despăgubiri.

“Mă bucur foarte mult pentru domnul Toni Greblă, pentru fostul nostru coleg. Sigur, nu trebuia să i se întâmple toate acestea, a fost o victimă a unei perioade tare nefaste din istoria dreptului românesc. Noi bănuiam de atunci că nu sunt multe probe împotriva lui sau că nu sunt deloc. Justiţia se face pe probe, nu pe vorbe! Este păcat pentru că i-au distrus cariera, i-au distrus câţiva ani de viaţă, în care nu i-a fost uşor şi sunt încântat că, în sfârşit, s-a terminat”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Augustin Zegrean, fostul preşedinte al CCR din perioada în care Toni Greblă era judecător al Curţii.

Toni Greblă, fost judecător la CCR

Zegrean mai spune că hotărârea luată vineri de instanţa supremă, care a decis achitarea fostului judecător al Curţii Constituţionale în dosarul în care acesta era acuzat de trafic de influenţă, fals în acte şi coordonarea unui grup infracţional nu este o decizie anormală.

Nu este anormală o decizie de achitare. O decizie de achitare ar trebui să fie un lucru comun, un lucru obişnuit. Noi ne-am obişnuit, cu ani în urmă, că judecătorii care pronunţau achitări erau anchetaţi. Adică, dacă erai trimis în judecată, ăla erai… Nu era nicio şansă să scapi. Judecătorii erau pedepsiţi şi cercetaţi dacă achitau pe cineva, nu procurorii, care au trimis în judecată. A fost o perioadă destul de lungă asta şi în timpul comunismului, şi după aceea, dar sigur că lucrurile ar trebui să intre normal, ar trebui să se termine odată cu nebunia aceasta, pentru că nu e puţin să trimiţi pe un om în judecată, un om care era el însuşi judecător la Curtea Constituţională, să-l şi reţii 24 de ore, ca să-i bage spaima în oase. Apoi, să-l pui să-şi dea demisia ca să poţi tu să-l cercetezi. Nu este în regulă ce s-a întâmplat cu el”, a mai spus Augustin Zegrean.

Fostul preşedinte al CCR îi recomandă lui Toni Greblă să dea în judecată statul român şi să ceară despăgubiri.

„Sigur că el va putea să ceară despăgubiri, şi eu chiar el îi recomand să o facă pentru că a fost prea brutală situaţia lui. Normal ar fi – procurorul face o propunere. Sigur că nu sunt mai prost pregătiţi procurorii de astăzi decât cei de altă dată, când toate trimiterile în judecată să finalizau cu condamnare, dar, sigur că poate să greşească, poate să o facă intenţionat… Dumnezeu ştie ce-a fost aici, la Greblă, eu sper că nu a fost totuşi un lucru intenţionat, dar dacă s-a greşit, cineva trebuie să dea socoteală pentru asta. Au fost zile grele nu numai pentru el, pentru familia lui, ci şi pentru colegii lui şi pentru toată lumea. Procurorii ar trebui să fie mai atenţi înainte de a trimite un om în judecată, înainte de a-l scoate din funcţie, pentru că nu a fost doar o simplă trimitere în judecată, el a fost scos din funcţie, de acolo de unde a fost el numit şi este un lucru foarte grav ce s-a întâmplat cu el. Nu era un hoţ, nu era un oarecare, să-l iei şi să-l treci prin astfel de situaţii”, a mai declarat Augustin Zegrean.

Zegrean a mai spus că a existat şi o problemă şi în ceea ce priveşte legislaţia, pentru că Toni Greblă a fost obligat să plece de la Curtea Constituţională.

A fost ridicat de la micul dejun, de la un restaurant. Au venit cu maşina şi l-au dus de la restaurant. Îngrozitor a fost! Procurorii ar trebui să fie mult mai atenţi înainte de a face astfel de lucruri. Şi cu legislaţia este o problema aici, el a fost obligat să plece de la Curtea Constituţională. Dacă era lăsat acolo şi acum ar fi fost achitat, nu s-ar fi întâmplat nimic, dar uite ca fost obligat să plece… Am înţeles că între timp s-a schimbat legea şi judecătorii Curţii Constituţionale nu mai pot fi anchetaţi decât dacă Curtea este de acord cu asta şi este un lucru bun”. a mai declarat Zegrean.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis, vineri, să-l achite pe fostul judecător al Curţii Constituţionale Toni Greblă pentru toate infracţiunile de care îl acuzau procurorii, respectiv de fals în declaraţii în formă continuată, trafic de influenţă, coordonarea unui grup infracţiona şi operaţiuni economice incompatibile cu funcţia. Decizia nu este definitivă.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…