Acasă Tehnologie Automobil electric ”made in România”

Automobil electric ”made in România”

Gheorghe Mureșan, un antreprenor din Baia Mare, iInspirat de povestea de succes a creatorului Tesla, Elon Musk, încearcă să dezvolte o linie de asamblare pentru mașini electrice, la Baia Mare.

Prima maşină nepoluantă circulă deja pe străzile oraşului, iar costul a 100 de kilometri parcurşi urban nu depăşeşte 3 lei.

„În partea din față avem cinci baterii de 8 V, 150 A – asta este inima motorului. Modulul electronic prin care se variază turația motorului și ține loc de cutie de viteze”, a spus antreprenorul.

Gheorghe Mureşan a abandonat o afacere în domeniul produselor textile, pentru a se dedica automobilului electric. A colaborat cu furnizori din ţară şi străinătate şi a reuşit să asambleze câteva modele de maşini nepoluante, care circulă deja pe străzile din România.

„Accelerația este mulțumitoare, poți să tâșnești la stop fără să te claxoneze cel din spate. Viteza maximă este limitată la 55 de km/h la această mașină”, spune Gheorghe Mureşan. „Se pot parcurge 100 de km cu 5,6 kw în mod teoretic. Practic, cu 7-8 Kw, iar costul acestor kilowaţi este sub trei lei. Mașina este destinată în special traficului urban.”

Acest model electric costă 13.700 de euro şi are o autonomie de 120 până la 150 de kilometri în oraş, în funcţie de stilul de condus. Aceasta va creşte foarte mult în perioada următoare, crede antreprenorul din Baia Mare.

„Estimez că în doar câțiva ani autonomia mașinilor electrice o va depăși cu mult pe cea a autovehiculelor clasice”, a spus Mureșan

Antreprenorul maramureşean spune că, în curând, va demara construcţia unei fabrici de asamblare a automobilelor electrice, cu o finanţare de 1,5 milioane de euro, din fonduri europene.

Astfel de maşini maşini electrice produse la Baia Mare circulă deja în Cluj-Napoca şi Bucureşti.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Alina VĂLEAN
Mai multe Tehnologie
Comentarii închise.

Recomandări

Herbert Kickl: „De astăzi, Austria este o dictatură”. Protest masiv la Viena împotriva măsurilor COVID și a vaccinării obligatorii 

Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei susținători de extremă dreapta, au protestat sâmbăt…