Acasă Tehnologie Facebook suspendă firma Cambridge Analytica

Facebook suspendă firma Cambridge Analytica

Firma de date Cambridge Analytica creditată că a ajutat echipa de campanie a președintelui  Donald Trump pentru a câștiga alegerile din 2016 a fost suspendată de pe Facebook.

În centrul atenției se află profesorul universitar de la Universitatea Cambridge, Aleksandr Kogan, care, potrivit Facebook, a făcut o „aplicație de personalitate” care a adunat date despre utilizatori pe care le-a vândut apoi terților.

Facebook a spus că a primit rapoarte despre Cambridge Analytica privitor la faptul că nu au distrus toate datele obținute, încălcând politicile Facebook.

Cambridge Analytica susține că a șters datele după ce a primit solicitarea de la Facebook.

Facebook a declarat că suspendarea va rămâne în vigoare „în așteptarea informațiilor suplimentare”.

„Acordați consimțământul”

Cambridge Analytica, care nu are legătură cu Universitatea Cambridge, a ajuns în prim-plan pentru rolul din campania electorală a președintelui american Trump, unde a furnizat date complexe despre modul în care gândesc alegătorii americani.

Fostul consilier prezidențial Steve Bannon se afla în consiliul său de administrație al companiei Cambridge Analytica. Compania a jucat, de asemenea, un rol în campania pentru referendumul Brexit.

Consilierul juridic adjunct al lui Paul Grewal a scris pe larg despre într-o postare pe blogul personal.

„În 2015, am aflat că un profesor de psihologie de la Universitatea Cambridge numit dr. Aleksandr Kogan … a încălcat politicile noastre de platformă …”

Prof. Kogan se spune că a creat o aplicație numită „aceasta este viața ta digitală”. Aplicațoa a fost accesată de aproximativ 270.000 de persoane, a spus Facebook.

„Făcând astfel, ei și-au dat consimțământul pentru ca Prof. Kogan pe profilul utilizatorului să acceseze informații despre orașul în care locuiesc sau conținutul care le place, precum și informații mai limitate despre prietenii care au acces la  setările lor de confidențialitate.“

Utilizatorii care au descărcat aplicația au fost informați că iau parte la un test de predicție a personalității care face parte dintr-o „aplicație de cercetare utilizată de psihologi”.

Facebook a spus că datele au fost apoi păstrate și vândute terților, inclusiv companiei Cambridge Analytica și companiei mamă Strategic Communications Laboratories. Un alt destinatar a fost angajat la Eunoia Technologies.

Grewal a afirmat: „Deși Kogan a obținut accesul la aceste informații într-un mod legitim și prin canalele adecvate prin care guvernează toți dezvoltatorii de pe Facebook, el nu a respectat ulterior regulile noastre”.

Facebook a spus companiilor care au cumpărat datele să le șteargă imediat și a declarat că i s-au dat asigurări că informațiile ar fi distruse.

„Cu câteva zile în urmă, am primit rapoarte că, spre deosebire de certificările pe care le-am dat, nu toate datele au fost șterse”, a spus Grewal.

„Suntem într-o acțiune agresivă pentru a determina corectitudinea acestor afirmații. Dacă este adevărat, aceasta este o altă încălcare inacceptabilă a încrederii și a angajamentelor pe care le-au făcut”.

Compania Facebook a declarat că nu va exclude acțiunea legală împotriva incidentelor.

Într-o declarație, Cambridge Analytica a spus că a șters „toate datele pe care le-a primit” când i s-a spus că informațiile au fost obținute cu încălcarea termenilor serviciului Facebook.

„Pentru a evita orice îndoială, nici un fel de date [de la Prof Kogan] nu au fost folosite în activitatea pe care am făcut-o în alegerile prezidențiale din 2016 ale SUA”, a adăugat acesta.

Universitatea Cambridge a spus că nu are niciun motiv să creadă că Prof. Kogan, angajat în departamentul de psihologie, a folosit facilități universitare în timp ce aduna datele.

Un purtător de cuvânt al universității a declarat că profesorii au dreptul să aibă propriile interese de afaceri – dar trebuie să fie „deținute cu titlu personal”.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Tehnologie
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…