Acasă Extern Iranul revizuiește condamnarea la moarte

Iranul revizuiește condamnarea la moarte

Iranul execută sute de oameni în fiecare an, în special pentru infracțiuni legate de droguri.

O schimbare a legii privind drogurile ar putea cruța viața a mii de oameni. Tinerii iranieni care au fost condamnați la moarte pentru infracțiuni legate de droguri ar putea beneficia de legi mai îngăduitoare.

Pedeapsa capitală a fost abrogată pentru unele infracțiuni privind drogurile, iar șeful sistemului judiciar a declarat că toate cazurile de condamnare la moarte vor fi revizuite.

Această lege urmează să fie aplicată retroactiv și aproximativ 5.000 de condamnați ar putea scăpa de execuție.

În luna august, Parlamentul iranian a ridicat pragul privind cantitatea de droguri care este  considerată infracțiune pedepsită cu moartea.

Conform legii anterioare, posesia a 30 de grame de  cocaină conducea la pedeapsa cu moartea, dar acest prag a fost mărit la la 2 kg (4,4 lb). Limita de opiu și de marijuana a crescut de zece ori, respectiv până la 50 kg. Președintele juriului Ayatollah Sadegh Larijani a declarat presei locale că majoritatea condamnărilor la moarte au fost înlocuite cu detenția.

Mahmood Amiry-Moghaddam, de la Iran Human Rights (IHR), un ONG independent cu sediul în Norvegia, a salutat schimbarea legii.

„Dacă va fi implementată în mod corespunzător, această schimbare a legii va reprezenta unul dintre cei mai importanți pași către eliminarea  pedepsei cu moartea la nivel mondial”, a declarat acesta pentru mass-media.

Grupul pentru drepturile omului Amnesty International a salutat anunțul, dar a spus că ar dori să vadă progrese suplimentare.

„Autoritățile iraniene trebuie să înceteze să folosească pedeapsa cu moartea pentru infracțiunile legate de droguri, în vederea abolirii lor pentru toate infracțiunile”, a spus purtătorul de cuvânt.

„În prezent, aproximativ 5.000 de persoane sunt condamnate la moarte pentru astfel de infracțiuni în întreaga țară. Aproximativ 90% dintre aceștia se află la prima infracțiune și au vârste cuprinse între 20 și 30 de ani.”

Amnesty International  a citat un oficial care a spus că din 1988 până în prezent Iranul a executat 10.000 de persoane pentru infracțiuni legate de droguri.

În 2016, ministrul de Justiție din Iran,  Mostafa Pourmohammadi, a spus că va căuta o „pedeapsă eficientă” pentru infractori în locul executării. Oficialul a declarat că pedepsele cu execuție capitală trebuie revizuite, iar pedeapsa cu moartea va fi menținută pentru „persoanele corupte”.

 

5/5 - (14 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…