Acasă Extern Meleşcanu: Condiționarea fondurilor UE de alte elemente, încălcă grosolan principiile Tratatului UE

Meleşcanu: Condiționarea fondurilor UE de alte elemente, încălcă grosolan principiile Tratatului UE

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, marți, că legarea fondurilor europene de statul de drept în Polonia şi România ar constitui ”o încălcare grosolană nu numai a prevederilor, dar şi a principiilor fundamentale ale Uniunii Europene”.

Comisia Europeană a propus, în decembrie 2017, Consiliului Uniunii Europene să adopte o decizie în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Poloniei, din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez.

Ministrul polonez de externe acuză UE de o încercare de a folosi standarde duble pentru ţările estice, foste membre ale blocului comunist.

Teodor Meleşcanu s-a întâlnit, pe 1 februarie, la Bucureşti, cu ministrul afacerilor externe din Polonia, Jacek Czaputowicz.

Legat de relaţia UE cu ţări estice, ministrul Czaputowicz a spus: ”E o încercare de a folosi standarde duble”.

Jacek Czaputowicz, a declarat, joi, după o întâlnirea cu Teodor Meleşcanu, că nu a cerut încă sprijin României în cazul în care se va ajunge la vot pentru activarea articolului 7 din tratatul UE, spunând că, dacă România va ajunge într-o situaţie similară, Polonia va fi de partea sa.

Czaputowicz a adăugat că, în prezent, autorităţile poloneze sunt ”în cursul unui dialog cu liderii Uniunii Europene”.

Polonia şi Ungaria sunt criticate frecvent de Uniunea Europeană din cauza abaterilor de la standardele statului de drept.

Cele patru ţări membre ale Grupului Vişegrad au denunţat solicitările de a primi refugiaţi extracomunitari în cadrul sistemului de redistribuire pe bază de cote stabilite de Comisia Europeană.

Pe fondul tensiunilor cu statele vest-europene şi cu instituţiile comunitare, Grupul Vişegrad a cerut Uniunii Europene să acţioneze „strict în limitele competenţelor” şi să respecte drepturile statelor de a efectua reforme politice naţionale.

5/5 - (13 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…