Acasă Extern Netanyahu refuzat de Mogherini

Netanyahu refuzat de Mogherini

Premierul israelian Benjamin Netanyahu se află într-o vizită oficială la Bruxelles pentru a avea discuții cu privire la recunoașterea Ierusalimului ca fiind capitala statului Israel.

Este prima vizita a unui prim-ministru israelian la Bruxelles după mai mult de 20 de ani.

Premierul Netanyahu a spus la Bruxelles că Ierusalimul a fost capitala poporului evreu de 3000 de ani, iar Președintele Trump a pus „lucrurile pe masă”.

„Cred că cele mai multe țări europene își vor muta ambasadele la Ierusalim, vor recunoaște Ierusalimul ca fiind capitala Israelului și se vor angaja ferm alături de Israel pentru a asigura securitatea, pacea și prosperitatea”, a adăugat el.

Pe lângă recunoașterea Ierusalimului, Președintele Donald Trump a declarat, Departamentul de Stat american va începe pregătirile pentru mutarea ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim.

Declarația Președintelui american Donald Trump a lăsat SUA izolată într-o chestiune extrem de sensibilă între Israel și palestinieni.

Sâmbătă, Președintele Cehiei, Milos Zeman, a declarat că țara sa recunoaște Ierusalimul de Vest ca fiind capitala Israelului.

Federica Mogherini, reprezentanta Uniunii Europene pentru Politică Externă a declarat că poziția blocului UE în această chestiune este neschimbată.

Mogherini a declarat că UE va continua să recunoască „consensul internațional” asupra Ierusalimului. „Noi credem că singura soluție realistă a conflictului dintre Israel și Palestina se bazează pe două state cu Ierusalimul drept capitală pentru ambele”. De asemenea, a condamnat „toate atacurile asupra evreilor de pretutindeni în lume”.

Înainte de a pleca la Bruxelles, premierul israelian s-a întâlnit cu președintele francez Emmanuel Macron la Paris, care a îndemnat Israelul să se reangajeze în negocierile de pace cu palestinienii.

Israelul a privit întotdeauna Ierusalimul ca capitală sa, în timp ce palestinienii pretind că Ierusalimul de Est, ocupat de Israel în războiul din 1967, este capitala unui viitor stat palestinian.

Suveranitatea israeliană asupra Ierusalimului nu a fost niciodată recunoscută la nivel internațional și toate țările își păstrează ambasadele în Tel Aviv.

Conform acordurilor de pace dintre Israel și palestinieni din 1993, statutul final al Ierusalimului va fi  discutat în ultimele etape ale negocierilor de pace.

Ierusalimul găzduiește așezări religioase sacre pentru creștinism, iudaism și islam, situate cu precădere în Ierusalimul de Est.

 

5/5 - (12 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Arhiepiscopul Carlo Maria Viganò – apel pentru formarea unei alianțe antiglobaliste la nivelul întregii lumi împotriva ”Marii Resetări Mondiale”

Arhiepiscopul Carlo Maria Viganò, un veritabil avertizor de integritate al Sf. Scaun și ad…