Acasă Extern Siria: Bombardarea țintelor guvernamentale

Siria: Bombardarea țintelor guvernamentale

Statele Unite, Marea Britanie și Franța au bombardat mai multe ținte guvernamentale în Siria într-o operațiune lansată în timpul nopții, orientată spre presupusele site-uri cu arme chimice.

Eforturile coaliției occidentale vin ca răspuns la un presupus atac chimic asupra orașului siran Douma săptămâna trecută.

Rachetele au lovit capitala Damasc, precum și două locații din apropierea orașului Homs, a spus Pentagonul.

Ambasadorul Rusiei în SUA a răspuns că atacul asupra aliatului său „nu va rămâne fără consecințe”.

„Coaliția Marea Britanie, Franța și Statele Unite ale Americii și-au marcat puterea împotriva barbariei și a brutalității”, a spus președintele Trump într-o declarație adresată de la Casa Albă națiunii americane  la ora 21:00 ora locală (02:00 BST ).

„Scopul acțiunilor noastre în seara aceasta este de a stabili un puternic obstacol împotriva producției, răspândirii și utilizării armelor chimice”, a spus el.

Valul de lovituri aeriene este cel mai semnificativ atac al puterilor occidentale împotriva guvernului președintelui Bashar al-Assad în cei șapte ani de război civil din Siria.

O „lovitură unică”

La un briefing de presă al Pentagonului la puțin timp după anunțul președintelui  Trump, generalul Joseph Dunford a arătat trei obiective care au fost lovite:

  • unitate de cercetare științifică din Damasc, care se presupune că este legată de producția de arme chimice și biologice.
  • unitate de stocare a armelor chimice la vest de Homs.
  • Un depozit de echipamente chimice pentru arme și un post important de comandă, de asemenea lângă Homs.

Televiziunea de stat din Siria a declarat că forțele guvernamentale siriene au lansat câteva zeci de rachete și au afirmat că numai unitatea de cercetare din Damasc a fost distrusă.

Trei civili au fost răniți în Homs, a relatat televiziunea siriană de stat.

Agenția de știri Reuters a citat un comandant al miliției pro-Assad spunând că au fost lovite și alte locații, inclusiv diverse site-uri în apropierea Damascului: o bază militară în zona Dimas; locații militare în estul Qalamounului; zona Kiswah, unde se crede că Iranul a construit o bază militară; și un sit de pe dealurile Qasyoun, plus un centru de cercetare din Masyaf, situat în nord. Aceste relatări nu sunt verificate.

Secretarul american al Apărării, James Mattis, a declarat jurnaliștilor că nu raportate pierderi ale SUA în operațiune.

În declarația sa de aseară, președintele Donald Trump a spus: „Suntem pregătiți să susținem acest răspuns până când regimul sirian nu va mai folosi agenții chimici interziși”.

Dar secretarul Mattis a spus că „chiar acum, aceasta este o lovitură unică”. Gen Dunford a confirmat că valul de lansări de rachete s-a încheiat.

Generalul Dunford a declarat că SUA au identificat în mod specific obiective care ar „atenua” riscul de pierderi din partea Rusiei. Dar Pentagonul a spus că Rusia – care are forțe prezente în Siria în sprijinul guvernului – nu a primit o notificare prealabilă a obiectivelor.

Contribuția Marii Britanii în Homs

Premierul britanic Theresa May a confirmat implicarea britanică, spunând că nu există „o alternativă practicabilă la folosirea forței”.

Dar ea a mai spus că loviturile aeriene nu au fost legate de „schimbarea regimului”.

Într-un alt briefing de presă sâmbătă dimineață, ea a spus că, în timp ce evaluarea rezultatelor loviturilor aeriene este în curs de desfășurare, este încrezătoare în succesul acestora.

Marea Britanie a lansat atacuri cu patru avioane de luptă Tornado care au lovit una dintre țintele menționate de Pentagon – un sit militar din apropierea orașului Homs, despre care se crede că a găzduit materiale precursoare pentru fabricarea de arme chimice, potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie.

Președintele francez Emmanuel Macron a confirmat, de asemenea, participarea țării sale la operațiune.

„Zeci de bărbați, femei și copii au fost omorâți cu arme chimice”, a spus el despre incidentul Douma acum o săptămână, adăugând că „s-a trecut peste linia roșie”.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…