Acasă Extern SUA nu mută ambasada la Ierusalim, în 2018

SUA nu mută ambasada la Ierusalim, în 2018

Președintele Donald Trump a negat intenția de a muta ambasada SUA din Tel Aviv la Iersalim în acest an, după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că se așteaptă ca misiunea diplomatică americană să se relocheze în 2018, a relatat Reuters.

La începutul lunii decembrie, președintele american Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului și a pus în mișcare procesul de mutare a ambasadei de la Tel Aviv, împiedicând eforturile de pace din Orientul Mijlociu și supărând lumea arabă și aliații occidentali.

Secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson, a declarat luna trecută că relocarea ambasadei nu se va întâmpla „mai devreme de trei ani și este un termen destul de ambițios”. Acest interval de timp este acordat de oficialii Administrației Trump ca fiind necesar din punct de vedere logistic.

Ierusalimul găzduiește locurile sfinte a trei mari religii: iudaică, creștină și musulmană. Palestinienii doresc să aibă capitala în  Ierusalimul de Est, pe care Israelul l-a capturat în Războiul arabo-israelian din 1967 și l-a anexat printr-o mișcare care nu este recunoscută la nivel internațional.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu se află în vizită  oficială în India și potrivit reporterilor care îl însoțesc, a declarat miercuri: „Evaluarea mea pragmatică este că relocarea ambasadei SUA la Ierusalim se va întâmpla destul de repede, în decurs de un an”.

Președintele Donald Trump, care s-a angajat în timpul campaniei electorale că va reloca ambasada SUA la Ierusalim, ar fi spus  că ”ar fi o ambasadă frumoasă, dar nu una care costă 1,2 miliarde de dolari”, referindu-se la ceea ce spune el, costul noii ambasade americane la Londra .

Donald Trump și-a anulat săptămâna vizita de lucru la Londra pentru a deschide noua misiune diplomatică, dând vina pe predecesorul său Barack Obama, pentru că a vândut-o pe cea veche pentru „arahide” într-o afacere rea.

El a recunoscut că relocarea ambasadei SUA din Marea Britanie a fost convenită de fostul președinte George W. Bush, dar a spus că a fost construită sub Obama și „a ieșit cu mult peste buget”.

 

5/5 - (16 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…