Acasă Diverse Doi islamiști care torturau occidentali în Siria au fost capturați

Doi islamiști care torturau occidentali în Siria au fost capturați

Alexanda Kotey și Shafee Elsheikh au fost capturați în Siria luna trecută de Forțele Democrate Siriene (SDF) sprijinite de SUA și sunt suspectați că fac parte dintr-un grup de patru militanți numiți „Beatles” din cauza accentului englezesc.

Grupul „Beatles” a răpit, a torturat și asasinat ostatici occidentali.

La începutul acestei luni, SDF a declarat că nu a primit nicio solicitare din partea vreunui guvern străin de ai extrăda, dar a declarat că va lua în considerare o astfel de cerere.

„Suntem absolut angajați să ne asigurăm că sunt judecați, acești oameni ar trebui să se confrunte cu forța deplină a legii”, a declarat Rudd în comentariile transmise marți presei.

„Sunt sigur, pentru că vom lucra cu americanii pentru a ne asigura că vor fi deferiți justiției”.

Săptămâna trecută, a avut loc la Roma o întâlnire a miniștrilor apărării, care nu au reușit să se pună de acord cu privire procedura care trebuie aplicată sutelor de militanți străini reținuți de SDF în Siria.

Una dintre opțiuni este ca deținuții să se întoarcă în țara lor de origine pentru a fi judecați de instanțele penale.

Cu toate acestea, secretarul britanic al apărării, Gavin Williamson, a declarat că nu dorește ca Kotey și Elsheikh să revină în Regatul Unit, iar mass-media britanică au relatat că cei doi jihadiști și-au pierdut cetățenia britanică.

Biroul pentru cetățenie din Marea Britanie nu a confirmat că aceștia și-a pierdut cetățenia, a informat Reuters.

Departamentul de Stat al SUA l-a identificat pe Kotey,  în ianuarie 2017, declarând că este unul din membri grupului „Beatles” și „a fost angajat în execuțiile grupului, folosind metode de tortură extrem de crude, inclusiv șocuri electronice și înecare”.

Kotey a acționat și ca recrutor și a fost responsabil pentru recrutarea câtorva cetățeni britanici care s-au alăturat grupării ISIS, a declarat Departamentul de Stat.

Elsheikh a fost identificat de Departamentul de Stat în martie 2017, declarând că „a servit ca ofițer ISIS care șia-a câștigat reputația pentru crucificări și execuții”.

Jihadistul cu cea mai mare notorietate în grup era Mohammed Emwazi, cunoscut sub numele de „Jihadi John”, despre care se crede că a fost ucis într-un lansat de forțele SUA în 2015.

„Jihadi John” a devenit imaginea publică a ISIS și a apărut în filme care arată uciderea jurnaliștilor americani Steven Sotloff și James Foley, asistentul american Abdul-Rahman Kassig, asistenții britanici David Haines și Alan Henning, jurnalistul japonez Kenji Goto și alți ostatici.

 

5/5 - (14 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…