Acasă Tehnologie Google reanalizează cooperarea cu Pentagonul

Google reanalizează cooperarea cu Pentagonul

Google reanalizează cooperarea cu Pentagonul

Compania Google a decis reanalizarea limitelor aplicaţiilor care utilizează tehnologie pentru inteligenţă artificială,  după ce angajații săi s-au au exprimat preocuparea că Pentagonul foloseşte aceste servicii pentru identificarea imaginilor obţinute de drone, scrie Financial Times.

Departamentul american al Apărării are un contract care îi oferă acces la serviciul Google privind inteligenţa artificială.

Detaliile contractului, dezvăluite luna trecută, au atras atenţia, iar acum circulă o petiţie în rândul angajaţilor Google prin care se propune anularea acordului şi asumarea angajamentului de a nu fi produsă „tehnologie militară” în viitor.

„Istoria unică a Google, sloganul său – «Nu fi rău» – şi impactul asupra vieţilor a miliarde de utilizatori fac această companie distinctă”, se arată în petiţia dezvăluită iniţial de cotidianul The New York Times.

Petiţia avertizează că acordul de coooperare cu armata SUA „ar afecta iremediabil brandul Google şi capacitatea companiei în competiţia atragerii talentelor”.

Colaborarea companiei Google cu Pentagonul se desfăşoară în cadrul Proiectului Maven.

Departamentul american al Apărării a obţinut astfel acces la tehnologiile comerciale de recunoaştere a obiectelor, pe care un oficial militar le-a numit „pur şi simplu uimitoare”.

Obiectivul contractului este „amplificarea abilităţilor sistemelor militare de a detecta obiecte”, a explicat oficialul citat.

Google a explicat că acordul de colaborare cu Pentagonul este „configurat în mod specific pentru a avea obiective nonofensive”, „proiectul având rolul de a salva vieţi şi de a feri oamenii să desfăşoare activităţi incomode”.

Proiectul Maven evidenţiază posibilitatea aplicării la scară largă a funcţiilor tehnologiei inteligenţei artificiale oferite de Google, de genul funcţiilor computerizate de asimilare a informaţiilor prin recunoaştere facială ori vocală, accesibile tuturor clienţilor.

Compania subliniază că aplicaţia achiziţionată de Pentagon pentru drone foloseşte „software cu surse deschise de recunoaştere a obiectelor, disponibile pentru orice client al serviciului Google Cloud”.

Google a precizat că Departamentul american al Apărării lucrează cu modele „axate doar pe date neclasificate”, cu alte cuvinte reţelele platformei online nu sunt destinate specific sarcinilor de tip militar.

Însă, în prezent, sunt reexaminate limitele privind modul de folosire a tehnologiei inteligenţei artificiale.

Criticii din cadrul Google atrag atenţia că implicarea în aplicaţii de timp militar ori pentru colectarea de informaţii riscă să afecteze imaginea companiei.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Alina VĂLEAN
Mai multe Tehnologie
Comentarii închise.

Recomandări

Herbert Kickl: „De astăzi, Austria este o dictatură”. Protest masiv la Viena împotriva măsurilor COVID și a vaccinării obligatorii 

Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei susținători de extremă dreapta, au protestat sâmbăt…