Acasă Tehnologie O nouă abordare meteo

O nouă abordare meteo

O nouă abordare promite avertismente timpurii pentru verilor cu precipitații abundente.

Cercetătorii din Marea Britanie au dezvoltat o metodă de îmbunătățire a acurateței pe termen lung a prognozelor meteorologice de vară din Marea Britanie și Europa.

Oamenii de știință au descoperit o legătură între temperaturile de la suprafața mării din Atlanticul de Nord în lunile martie și aprilie și ploile de vară.

Cercetătorii spun că noua metodă poate aduce beneficii agriculturii, turismului și construcțiilor.

Studiul a fost publicat în revista PNAS.

Eforturile științifice de îmbunătățire a previziunilor pe termen lung s-au concentrat asupra tiparelor de vreme din timpul iernii, considerate a  reprezenta o amenințare considerabilă pentru oameni și mediu. Dezvoltarea prognozelor sezoniere mai bune pentru vara au rămas în mod semnificativ în urmă.

Acum, cercetătorii de la Centrul Național de Științe Atmosferice (NCAS) de la Universitatea din Reading au descoperit că anomaliile de temperatură din timpul primăverii în Atlanticul de Nord sunt legate de circulația atmosferei și de poziția circulației norilor asupra Europei în lunile iulie și august.

„Am găsit o legătura puternica între temperaturile de suprafață a mării la est de Newfoundland în timpul primăverii și poziția circulației norilor și a vremii în Marea Britanie”, a spus autorul principal al studiului, Dr. Albert Osso, de la Universitatea din Reading. „Am constatat că există o predictibilitate”, a spus Dr. Osso

Cercetătorii cred că anomaliile de temperatură din mare schimba ceea ce se numește ”gradientul meridional”, iar poziția circulației norilor este puternic influențată de acest factor.

” Circulației norilor dă direcția furtunilor care traversează Atlanticul și afectează Europa și Marea Britanie”, a spus Dr. Osso.

Oamenii de știință au declarat că aceste constatări arată că există un potențial considerabil de îmbunătățire a previziunilor sezoniere – cu implicații importante pentru multe sectoare.

În cadrul studiului, oamenii de știință au descoperit că precipitațiile din Europa pot fi prezise cu câteva luni înainte, cu o abilitate de corelație de 0,56, unde 0 ar fi o șansă absolută și 1 ar fi o predicție perfectă de fiecare dată. Cercetătorii cred ca noul lor proces ar putea fi de mare ajutor pentru buletinele meteo.

„Cred că ar putea deveni o procedură standard și cred că poate ajuta la îmbunătățirea previziunilor meteorologice”, a spus Dr. Osso.

„Știind că aceste legături există în observații, analiștii meteo își pot îmbunătăți modelele pentru a obține o prognoză mai bună”, a adăugat acesta.

 

5/5 - (6 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Daciana ROIBU
Mai multe Tehnologie
Comentarii închise.

Recomandări

Cea mai veche pictură rupestră este de acum 45.500 de ani

Arheologii a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută până în prezent în lume: …