Acasă Extern SUA au stabilit două baze noi în Manbij, Siria

SUA au stabilit două baze noi în Manbij, Siria

Statele Unite au raportat prezența sa militară în regiunea Manbij din nordul Siriei, care se confruntă cu amenințarea unei ofensive. De asemenea, a fost raportat că personalul militar american a început să patruleze zilnic zona între teritoriile deținute de kurzi și cele controlate de forțele Eufratului Shield, a relatat Sputnik.

Armata americană a stabilit două baze în regiunea Manbij, din nordul Siriei, susținută de forțele democrate siriene dominate de kurzi (SDF), a informat agenția Anadolu marți, referindu-se la „surse locale de încredere” din oraș.

„O bază va fi situată la 8 kilometri de râul Sajur, care formează prima linie între Jarabulus, zona Eifrat Shield și Manbij”, a precizat media, adăugând că „cealaltă bază este construită la 4 km de linia frontului, la sud de Dadat”.

Potrivit sursei mass-media, la 1 aprilie, aproximativ 300 de soldați americani au sosit în oraș cu un convoi cuprinzând un număr considerabil de vehicule blindate.

Acesta a precizat că personalul american suplimentar a început să patruleze zilnic zona Sajur, adăugând că anterior patrularea era efectuată săptămânal.

În prezent, forțele susținute de SUA sunt amplasate într-o fermă „Nuaymiyah”, sunt angajate în lucrări de construcții, iar odată finalizată instalarea va deveni „cea mai apropiată bază americană de forțele Shield Euphrates”.

Turcia încearcă să preia conducerea Kurdish Manbij ca parte a operațiunii Olive Branch, care a început la 20 ianuarie 2018.

Ankara și forțele de opoziție ale Armatei Libere Siriene (FSA) sprijinite de Turcia s-au angajat să elimine kurzii din regiunile strategice de-a lungul frontierei Siria-Turcia afirmând că sunt preocupați de securitatea graniței. Turcii consideră Unitățile de Protecție a Poporului Kurd (YPG) – coloana vertebrală a SDF – ca fiind afiliată Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a fost scos în afara legii în Turcia.

La 24 martie, Statul Major al Forțelor Armate Turce a anunțat că Ankara a reușit să preia controlul deplin asupra orașului Afrin dominat de kurzi. Așa cum a afirmat în repetate rânduri conducerea turcă, Manbij este al doilea țel important al Ankarei.

Regiunile dominate de kurzi din Siria de nord rămân teritoriul disputei dintre Ankara și Washington, care văd SDF ca principalele sale forțe terestre în Siria.

Anterior, Turcia a acuzat în repetate rânduri SUA că nu au respectat promisiunea de a retrage unitățile de apărare kurdă din Manbij după ce formațiunile au eliberat orașul de la gruparea teroristă stat islamic (Daesh/ISIS / ISIL) în iunie 2016.

Între timp, pe 29 martie, în timpul unei întâlniri oficiale cu o delegație a SDF, președintele francez Emmanuel Macron a promis să trimită trupe în Manbij pentru a susține rezistența SDF în fața potențialului avans al Turciei. El a propus medierea între SDF și Ankara.

Ca răspuns, ministrul turc al Apărării, Nurettin Canikli, a cerut Parisului „să nu facă un astfel de pas nesăbuit”.

„Cu alte cuvinte, dacă Franța încearcă să-și desfășoare trupele în nordul Siriei, va încălca legea internațională. Activitățile Franței ar putea fi considerate o încercare de a ocupa teritoriile siriene”, a avertizat Canikli.

Referindu-se la întâlnirea lui Macron cu reprezentanții miliției kurde, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că „găzduirea, la cel mai înalt nivel, a membrilor unei organizații teroriste … este o ostilitate față de Turcia”. El a adăugat că Ankara nu va sta niciodată la masa negocierilor cu „teroriști”.

5/5 - (11 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Denisa ORBAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Noua tulpină de COVID se transmite mai ușor și are un grad de mortalitate crescut

Premierul Boris Johnson a atenționat vineri seara că noua tulpină a COVID-19  este mult ma…