Acasă Diverse Calugăr budist condamnat la 114 ani de închisoare

Calugăr budist condamnat la 114 ani de închisoare

Un fost călugăr budist thailandez care provocat indignare cu stilul său de viaţă luxos a fost condamnat joi la 114 ani de închisoare, după ce un tribunal l-a găsit vinovat de fraudă, spălare de bani şi infracţiuni cibernetice, relatează Reuters.

Wirapol Sukphol, care a fost văzut într-o înregistrare video postată pe YouTube în 2013 cu un snop de bani la bordul unui avion privat, a revenit în Thailanda în iulie 2017 după ce a fost extrădat din Statele Unite, unde fugise.

Wirapol, cunoscut sub numele său monastic Luang Pu Nenkham, a fost exclus din rândul călugărilor în 2013, după descoperirea înregistrării video. El a fost acuzat între altele de relaţii sexuale cu o minoră – o infracţiune foarte gravă pentru călugări.

Un tribunal din Bangkok l-a condamnat pe Wirapol la 114 ani în închisoare, deşi va executa numai 20 de ani întrucât legea thailandeză prevede că aceasta este maximum pentru cineva găsit vinovat de multiple capete de acuzare ale aceleiaşi infracţiuni.

„El a comis fraudă susţinând că are o putere specială pentru a ademeni oameni şi a cumpărat, de asemenea, numeroase maşini de lux, ceea ce este considerat infracţiune de spălare de bani”, a declarat un funcţionar al Departamentului pentru litigii speciale, citat de Reuters.

Oficialul a refuzat să fie identificat pentru că nu este autorizat să facă declaraţii mass-media. Nici Wirapol, nici avocatul său nu au fost disponibili pentru comentarii.

Wirapol este de asemenea acuzat de molestare şi răpire a unor minori. Un verdict în acest caz este aşteptat în luna octombrie.

Cazul face parte dintr-o serie de scandaluri legate de bani şi sex care afectează clerul budist din Thailanda în ultimii ani şi care evidenţiază necesitatea unor reforme la nivelul instituţiilor religioase.

5/5 - (1 vote)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Denisa ORBAN
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Noua tulpină de COVID se transmite mai ușor și are un grad de mortalitate crescut

Premierul Boris Johnson a atenționat vineri seara că noua tulpină a COVID-19  este mult ma…