Acasă Tehnologie România: Piaţa IT a crescut cu 15%

România: Piaţa IT a crescut cu 15%

Piaţa IT din țara noastră a urcat în 2017 cu 14-15%, ritmul de creştere fiind similar cu cel din anii 2014 și 2015, însă este ameninţată de infrastructura defectuoasă, atrage atenţia, luni, Euler Hermes, într-un comunicat.

Compania Euler Hermes este lider mondial în furnizarea soluțiilor de asigurare a creditului comercial,

„Ritmul de creştere nominală s-a situat în jurul a 14-15%, similar creşterilor anuale înregistrate în 2014 – 2015 (12,5 – 14%), comparativ cu anul 2016, care a avut o creştere mai lentă, doar de 9%. „, se arată în document.

Potrivit acestuia, în ultimii ani, telefoanele mobile sunt cele care conduc topul ratelor de creştere cu peste 25%, urmate de electrocasnice, în care cele mici au fost schimbate cu cele mari, şi electronice.

„Piaţa echipamentelor de printare continuă să scadă, iar sectorul IT creşte doar valoric pe segmentul laptopuri, consumatorii orientându-se mai mult spre vârfurile de gamă. Gradul de concentrare al pieţei de retail este unul ridicat, conducători fiind Altex şi Flanco, urmaţi apoi de Dante Internaţional, deţinând aproximativ 60% din piaţa totală.Presiunea asupra marjelor de profit rămâne o caracteristică dominantă a întregului sector, parţial explicată de tendinţa consumatorilor de a face cumpărăturile online. Fiind o piaţă a producătorilor, oportunităţile de creştere a marjelor importatorilor sunt limitate”, informează Euler Hermes.

O altă caracteristică dominantă a sectorului IT este sezonalitatea, iar vânzările din ultimul trimestru (acoperind momentele de Black Friday şi sărbătorile de final de an) contribuie cu până la 40% în total volume, se arată în comunicat.

„Băncile au manifestat şi ele un apetit crescut pentru finanţarea nevoilor de capital circulant în ultimii doi ani, mizând pe tendinţa ascendentă a consumului. Oportunităţile de dezvoltare sunt în special în cadrul segmentului online, atât prin creşteri organice (vânzările pe internet fiind acum doar câteva procente din totalul consumului), cât şi prin preluări şi achiziţii. Companiile care activează în mediul online au o capacitate redusă de a genera economii, vânzările anuale fiind în general cu mult sub pragul de 100 milioane euro. Sezonalitatea şi preferinţele consumatorilor, care sunt într-o continuă schimbare, conferă un caracter volatil pieţei”, menţionează sursa citată.

Documentul precizează că cererea de consum va fi probabil vizată în continuare prin măsuri favorabile din partea Executivului, iar punctele slabe sunt sezonalitatea ridicată, care menţine performanţa anuală a companiilor într-o clară dependenţă de vânzările din ultimul trimestru, iar finanţarea creşterilor de venituri se face în special prin îndatorarea unor jucători deja îndatoraţi.

„Vânzările online reduc din marjele de profit ale tuturor jucătorilor din distribuţie şi retail offline. Infrastructura defectuoasă afectează negativ costurile cu transportul pentru livrări. Şocurile date de insolvenţe ale unor nume mari sunt destul de rare, dar influenţează negativ perspectivele de creditare ale întregului sector”, arată Euler Hermes

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Daciana ROIBU
Mai multe Tehnologie
Comentarii închise.

Recomandări

Cea mai veche pictură rupestră este de acum 45.500 de ani

Arheologii a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută până în prezent în lume: …