Acasă Intern Tăriceanu: Coldea ”încearcă să eludeze adevărul”

Tăriceanu: Coldea ”încearcă să eludeze adevărul”

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat marţi că intervenţiile de săptămâna trecută ale fostului prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, la comisia de specialitate, au fost „total inadecvate, prin modul de comportament, prin răspunsurile pe care le-a dat, încearcă să eludeze adevărul”.

„Din informaţiile pe care le-am văzut şi din declaraţia făcută de preşedintele Comisiei (n.r.- SRI), domnul Claudiu Manda, rezultă că intervenţiile şi răspunsurile domnului Coldea au fost total inadecvate. Prin modul de comportament, prin răspunsurile pe care le-a dat, prin care încearcă de fapt să eludeze adevărurile care trebuie spuse în faţa Comisiei, pentru că acesta este rolul acestei comisii, de a verifica legalitatea funcţionării serviciilor în România”, a precizat Tăriceanu, după Biroul permanent, răspunzând unei întrebări pe această temă.

Tăriceanu a adăugat că, de fapt, Coldea a încercat la audiere să inducă ideea că desecretizarea protocoalelor „ar aduce atingere problemelor legate de securitatea naţională”.

„Am văzut în presă, după aceea, acele ameninţări şi cei care avem o anumită experienţă politică ne face să zâmbim. Adică să inducă (n.r. – Coldea) ideea că desecretizarea protocoalelor ar aduce atingere problemelor legate de securitatea naţională. Eu am să pun o singură întrebare: În Statele Unite, care se confruntă cu un pericol infinit mai mare, concret, pe teritoriul ei şi în alte părţi, cum rezolvă problemele fără să aibă aceste protocoale? În aceste protocoale stă cheia rezolvării problemei? Eu cred că atât Codul Penal, cât şi Codul de Procedură Penală sunt suficiente, fără să fie nevoie să adăugăm la lege. Dacă este nevoie de adăugat la lege acest lucru, este atributul exclusiv al Parlamentului şi a nimănui altcuiva”, a susţinut Tăriceanu.

Întrebat dacă ştia de un protocol semnat între Parchet şi SRI, în perioada când era prim-ministru şi vicepreşedinte al CSAT, Tăriceanu a răspuns negativ.

„Evident că nu. În CSAT nu s-a discutat niciodată. Nu s-au discutat protocoalele”, a răspuns Tăriceanu.

Întrebat despre legalitatea unui asemenea protocol, în condiţiile în care CSAT-ul nu a fost informat, preşedintele Senatului a spus: „Acesta este şi subiectul dezbaterii publice, că aceste protocoale nu au nicio bază legală, au adăugat la lege în mod nefiresc şi cred că de aceea se impune ca toate protocoalele semnate de SRI cu celelalte instituţii din Justiţie să fie scoase la lumină”, a subliniat Tăriceanu.

5/5 - (8 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Daciana ROIBU
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Cea mai veche pictură rupestră este de acum 45.500 de ani

Arheologii a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută până în prezent în lume: …