Acasă Diverse Corupții saudiți eliberați pe cauțiune

Corupții saudiți eliberați pe cauțiune

Unele persoane reținute în timpul campaniei anticorupție, în luna noiembrie, au fost eliberate. Printre acestea se numără Waleed al-Ibrahim, proprietarul rețelei de televiziune MBC și Khalid al-Tuwaijiri, fostul șef al Curții regale.

Aceștia au plătit pentru cauțiune sume substanțiale, conform relatărilor din mass-media locală, deși sumele nu au fost făcute publice.

În luna noiembrie, prințul moștenitor al casei regale Saud, a lansat o amplă campanie anticorupție, în timpul căreia peste 200 de politicieni și oameni de afaceri bogați au fost  arestați și ținuți în detenție în hotelul de cinci stele Ritz Carlton din Riad. Hotelul urmează să fie redeschis publicului în data de 14 februarie.

Miteb bin Abdullah, prima persoană eliberată la sfârșitul lunii noiembrie, a plătit o cauțiune de 1 miliard de dolari.

Relatările mass-media sugerează că acordul cu al-Ibrahim ar fi inclus și cota sa de control la MBC,cea mai mare companie media din Orientul Mijlociu.

Prințul Mohammed bin Salman, care a declanșat acțiunea anticorupție, a fost acuzat că a folosit ancheta pentru a elimina adversarii și pentru a-și consolida puterea.

În urma investigației anticorupție, procurorul general al Arabiei Saudite a declarat că peste 100 miliarde de dolari au fost obținuți ca urmare a corupției sistemice și  a deturnării  de fonduri în deceniile trecute.

Detenția și acordurile de eliberare din arest sunt văzute ca o încercare de recuperare a acestor fonduri.

O parte din persoanele reținute sub pază în hotelul Ritz Carlton vor fi eliberate pe cauțiune și acorduri de recunoaștere a vinovăției, până pe data de 14 februarie,  ceilalți vor fi trimiși în închisoare pentru a aștepta procesul.

Unul dintre cei arestați, prințul Alwaleed bin Talal, iordanian cu cetățenie saudită, a declarat pentru mass-media că așteaptă să fie  „eliberat din custodie în câteva zile”. Milionarul, care este unul dintre cei mai bogați oameni din Iordania, a spus că se așteaptă să își păstreze controlul asupra firmei sale de investiții.

 

5/5 - (8 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Maria SECĂREȘ
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

A murit Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore din filmul ”Zorba Grecul”

Marele compozitor grec Mikis Theodorakis a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani la Ate…