Acasă Tehnologie Orașele inteligente din Africa

Orașele inteligente din Africa

Până în 2020, Africa va fi continentul cu cea mai rapidă urbanizare din lume.

În prezent, doar 40% din populația Africii Subsahariene trăiește în orașe. Chiar și zonele inundabile ale Lagosului, Kinshasei și Cairo, pline de trafic, poluare, locuințe inadecvate și spații publice, se află în perioada de început a dezvoltării ca orașe inteligente.

Cum va face Africa față populației urbane în plină expansiune?

O idee care câștigă terene se referă la „orașele inteligente” cu proiecte ambițioase de miliarde de dolari, hiper-locuibile, populate cu bulevarde pline de viață,  de frumusețe și mașini de lux.

Conceptul este exemplificat de Eko Atlantic din Lagos, Nigeria, construit pe terenuri recuperate din mare, care se așteaptă să găzduiască 250.000 de locuitori odată finalizate.

Hope City din Ghana are rolul de a oferi cele mai înalte zgârie-nori ale continentului, deși nu este încă implementat.

Țările din Africa pun pe ordinea de zi conceptul „orașe inteligente”. În iunie, anul trecut, a fost lansată ”Inițiativa privind orașele inteligente din Nigeria” pentru a încuraja integrarea inovațiilor TIC în infrastructura urbană.

Rwanda, un lider regional în dezvoltarea „orașelor inteligente”, a publicat în luna mai un proiect Smart Cities Blueprint pentru va ajuta la promovarea utilizării tehnologiei în managementul urban.

Continentul trebuie să găsească modalități de îmbunătățire a vieții urbane. Aceste proiecte atrăgătoare se vor dovedi a fi elefanți albi, oferind

Cartier satelit, construit de la zero; ”smart city” în Africa

soluții numai pentru puțini norocoși care le pot permite.

Orase inteligente sau oameni inteligenți

Termenii „orașe inteligente” se referă la utilizarea TIC pentru îmbunătățirea calității vieții și a serviciilor din oraș. „Orașele inteligente” urmăresc, de asemenea, să fie orașe durabile. Ele se dezvoltă în raport cu nevoile economice, sociale și de mediu ale prezentului și ale viitorului.

Un „oraș inteligent” cuprinde totul, de la spații publice cu Wi-Fi gratuit, până la luminile stradale cu energie solară și – ca în Addis Abeba – parcări auto automate care reduc spațiul necesar pentru mașini.

Susținătorii consideră că tinerii din Africa, cunoscători ai domeniului tehnic, au adoptat soluții tehnologice pentru problemele urbane.

Orizonturi urbane

În timp ce susținătorii „orașelor inteligente” sunt pentru dezvoltarea centrelor urbane existente cu noi tehnologii, reperele sunt date de sunt date cartierele foarte scumpe construite în întregime de la zero.

Deseori construite la periferiile orașelor suprapopulate, aceste evoluții moderne sunt finanțate de un mix de organizații private și publice.

Proiectele sunt la fel de mari ca și numele lor. De la Vision City, la marginea orașului Kigali din Rwanda, până la King City din Ghana, prin intermediul noului hub Konya din Kenya, aceste orașe au scopul de a oferi o locuință confortabilă și luxoasă, cu toate facilitățile culturale.

„Aceste noi orașe, cum ar fi Eko Atlantic din Lagos, Nigeria și Waterfall City (Africa de Sud), aduc un nou model în care guvernarea urbană este împărțită între sectorul privat și cel public”, a declarat  Mira Slavov, pentru CNN.

Cu toate acestea, Slavov consideră că inițiativele ar trebui să se axeze pe susținerea locuitorilor din orașele și zonele urbane mici și mijlocii, care probabil vor fi viitorul creșterii urbane a Africii – nu mega centrele urbane.

„Orașele ar trebui să se concentreze asupra cetățenilor inteligenți, spre deosebire de orașele inteligente”, spune Slavov.

Criticii susțin că prețul proprietății în orașele satelit nu este accesibil pentru mulți locuitori ai orașelor africane, cu aproximativ 60% din populația care trăiește în mahalale. În Vision City, Rwanda, prețurile de proprietate încep de la 172.000 $.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Denisa ORBAN
Mai multe Tehnologie
Comentarii închise.

Recomandări

Noua tulpină de COVID se transmite mai ușor și are un grad de mortalitate crescut

Premierul Boris Johnson a atenționat vineri seara că noua tulpină a COVID-19  este mult ma…