Acasă Cultură Printul saudit arată toleranță interconfesională

Printul saudit arată toleranță interconfesională

Prințul saudit Mohammed bin Salman s-a întâlnit joi cu liderul Bisericii Anglicane la Londra și a promis că va promova dialogul interconfesional în cadrul reformelor sale interne, a relatat biroul de presă al Bisericii Anglicane.

Printul Mohammed se află în vizită oficială la Londra pentru a promova Arabia Saudită ca o economie tolerantă și modernizată și pentru a construi o relație pe termen lung în comerț și investiții cu Marea Britanie.

Marea Bitanie este a doua țară pe care Prințul Mohammed o vizitează după moștenirea tronului regatului saudit, anul trecut. Prințul saudit s-a întâlnit miercuri cu regina Marii Britanii, iar joi s-a întâlnit cu ministrul de finanțe Philip Hammond, cu bancheri și parlamentari, și a luat masa cu premierul Theresa May.

Gigantul petrolier Saudi Aramco care este companie de stat a semnat un acord preliminar cu Royal Dutch Shell.

Prințul Mohammed a început ziua de joi cu o vizită simbolică la Palatul Lambeth din centrul Londrei pentru a se întâlni cu Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, lider spiritual al comuniuni anglicane.

„Prințul a făcut un angajament ferm de a promova diferite tradiții ale credinței și de dialogul interconfesional în cadrul Regatului saudit și dincolo de el”, a declarat  într-un comunicat de presă Palatul Lambeth.

„Arhiepiscopul și-a împărtășit îngrijorarea cu privire la limitele impuse creștinilor privind închinarea în Regatul Arabiei Saudite și a subliniat importanța pentru liderii tuturor credințelor de a susține libertatea religiei sau credinței, bazându-se pe experiența Regatului Unit”.

Arabia Saudită nu tolerează non-musulmanii care își practică credința în mod public,spre exemplu o persoană care îți face cruce pe stradă este arestată, de asemenea nu au voie să țină rugăciuni în locuințele private întrucât riscă să fie arestați.

Conflictul din Yemen

Arhiepiscopul Welby și-a exprimat îngrijorarea față de situația umanitară din Yemen, se spune în declarație. În Yemen, forțele guvernamentale sprijinite de Arabia Saudită se luptă cu gruparea houthi susținută de Iran, într-un război în care și-au pierdut viața 10.000 de persoane, iar 8.3 milioane de persoane sunt dependente de ajutor alimentar.

Guvernul britanic condus de Theresa May a aprobat vânzarea de arme către Arabia Saudită în valoare de 4,6 miliarde de lire sterline (6,35 miliarde de dolari), conform Reuters, dar este preocupat situația umanitară din Yemen.

Criticile asupra războaielor din Yemen și a demonstrațiilor zgomotoase au contrastat cu primirea călduroasă a guvernului britanic dată domnitorului coroanei.

Prințul Mohammed a obținut acordul guvernului britanic de îmbunătățire a relațiilor comerciale cu Arabia Saudită și de a face investiții de 65 de miliarde de lire sterline.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că prințul Mohammed s-a întâlnit joi cu ministrul britanic de finanțe Philip Hammond, iar două surse au declarat pentru Reuters că a avut loc, de asemenea, o întâlnire cu Bill Winters, șeful grupului Standard Chartered și cu John Flint, CEO la HSBC.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Cultură
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…